Články

K volbám vyrazili i lidé s mentálním handicapem. Jiným to však soud zakázal

15.10.2018 | Články, Ochrana práv

Web zpravy.aktualne.cz publikoval 14. října 2018 článek o tom, jak volí lidé s tzv. mentálním postižením. Redaktorka Markéta Šrajbrová pojala téma komplexně a připomíná, že bohužel volit nemůže každý, kdo by chtěl, protože soudy stále ještě omezují volební právo některým lidem s postižením. více >>

Metro: K urnám přes bariéry. Co zdraví lidé neřeší

14.1.2018 | Ochrana práv, Články

Publikujeme text, který vyšel v pražských novinách Metro dne 12. ledna 2018 s využitím naší tiskové zprávy o překážkách, které lidé s postižením musí často překonávat, aby mohli jít volit. více >>

Lidové noviny: Sedmdesát tisíc lidí bez práva na domov

20.12.2017 | Ochrana práv, Pro média, Články

Publikujeme komentář Mileny Johnové připravený ke Dni lidských práv (10. 12. ). Text vyšel v Lidových novinách v úterý 19. prosince 2017. více >>

Počet lidí v ústavech roste, zlepšuje se jen situace zdravotně postižených

30.11.2017 | Články, Pro média

Publikujeme článek, který vyšel 19. listopadu v internetových novinách Deník Referendum. Hlavním tématem je vzrůstající počet lidí umístěných v ústavní péči: Počet lidí v ústavní péči se za deset let zvýšil o patnáct procent. Nejvíce roste počet klientů v domech se zvláštním režimem. Ty se starají o lidi s demencí ne… více >>

Jak jsem se stal nečlověkem

23.10.2017 | Články, Pro média, Co je u nás nového, Audio a video dokumenty

"Být svéprávný je pro většinu lidí běžná věc. Jsou však lidé, kteří za toto základní právo museli nebo musejí těžce bojovat. Pojďme se podívat na jejich osudy", těmito slovy je uveden jedeno jedno z vydání pořadu Polořero ČT. více >>

Po čem touží ženy z Lubů

1.10.2010 | Právo na život v komunitě, Články, Pro média

Server www.aktualne.cz zveřejnil fotogalerii dokumentující odchod skupiny žen z ústavního zařízení do vlastních bytů. více >>